Statistinė tyrimo duomenų analizė taikant SPSS

Atliekant daugelį mokslinių darbų neretai tenka atlikti įvairius tyrimus, kuriuos įgyvendinus tyrėjas sukaupia didelį kiekį informacijos. Siekiant kokybiškai ją apdoroti svarbu gebėti pasirinkti tinkamą įrankį, kurio dėka tyrimo metu gautus duomenis būtų galima lyginti tarpusavyje, tirti, ar jie koreliuoja ir pan. Viena labiausiai paplitusių ir dažniausiai taikomų statistinės informacijos apdorojimo programų paketų – SPSS (angl. Statistical Package for the Social Sciences).

Kaip ir daugelyje panašaus tipo įrangos paketų, SPSS yra valdomas meniu pagalba. Vartotojai gali pasirinkti – jie nori atlikti paprastą ar sudėtingą statistinę duomenų analizę. Programos dizainas bei meniu sukurtas taip, kad net ir neįgudęs vartotojas gebėtų sklandžiai atlikti nesudėtingą duomenų analizę. SPSS programoje galima rasti įvairias funkcijas, pvz.: faktorinė analizė, aprašomoji statistika, koreliacija linijinis modelis, regresinė analizė, patikimumo testai ir kt.

Pereinant prie SPSS privalumų galima išskirti šiuos:

  1. Nesudėtinga naudotis naujam vartotojui.
  2. Platus duomenų koregavimo įrankių pasirinkimas.
  3. Funkcionalus duomenų valdymas.
  4. Patikimai saugojami duomenys.
  5. Dėl savo plataus funkcionalumo padeda ne tik išsaugoti ir lengvai kopijuoti duomenis, tačiau taip pat taupyti brangų tyrėjo laiką.
  6. Programą galima modifikuoti ir pritaikyti dirbant su kitais statistiniais modeliais.

Taigi, SPSS yra lankstus ir efektyvus statistinės analizės bei duomenų įrankis, kurį taiko platus įvairių mokslo sričių tyrėjų ratas.